2013

Agora 11

Sappho og mig

af Mille Søndergaard
I forlængelse af Agoras tidligere artikler om formidling fortæller billedkunstner Mille Søndergaard om sit arbejde med at oversætte og illustrere Sappho, og beskriver en tilgangsvinkel til antikken, der er meget anderledes end både filologens og arkæologens.

 

Zmaragdus fra Antiochia – En emigrants succeshistorie

af Niels Bargfeldt
En byggeindskrift fra grænsemetropolen Carnuntum giver et besnærende indblik i en emigrants personlige ambitioner og deltagelse i byens offentlige liv i anden halvdel af 2.årh. e.v.t.

Den Græske uafhængighedskrigog nationalidentitetens opståen

af Malene Håkonsson & Kirstine Pedersen
Den vestlige verdens syn på Grækenland fortælles gennem tegninger fra 14. årh. frem til 17. årh. Den moderne udformning af Athens akropolis skete under kraftig indflydelse af den vestlige verden og som en reaktion imod det tyrkiske styre i Grækenland. Den græske antikke verden anses i dag for en del af den fælles kulturarv og er inspirationen for bl.a. Coca Cola reklamer.

 

Strømninger og udvikling i kunst og æstestik i moderniteten – Med særligt henblik på kykladiske figuriner

af Sigurd Toftdal Terkelsen & Anne Ditte Koustrup Høj
Udviklingen af kunsten har stor betydning for anseelsen af antikke genstande og for den arkæologiske forskning. Hvor renæssancen hyldede det klassiske Grækenlands ideal, hyldede avantgardekunstnerne det abstrakte, som tog sin form fra bl.a. de kykladiske figuriner. De kunstæstetiske strømninger medførte en efterspørgsel af figurinerne, som resulterede i et udbud tilvejebragt ved gravrøverier og forfalskninger.

 

Om kunsten at skrive en god ordbogsartikel

af Kasper Simonsen
For filologer, der ikke er bekendt med ordbogen Thesaurus Linguae Latinae, kan de mange bind og fascikler se meget skræmmende ud. Imidlertid er den et nyttigt værktøj, men den kræver, at man ved, hvordan man skal bruge den, og at man er opmærksom på, hvad den er god til – og ikke god til. Med udgangspunkt i ordet amor vil forfatteren vise nogle af de problemer, der er i behandlingen af ord i de tidlige Thesaurus-bind.


Agora 12

af Nikoline Sauer Petersen
Artiklen er en klassisk arkæologi studerendes beskrivelse af et to ugers antikkursus i Athen arrangeret i samarbejde mellem det Danske Institut i Athen, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, samt Syddansk Universitet. Den studerende beretter om kursets indhold og forventninger hertil, hvor en tydelig og stor begejstring for antikken skinner igennem.

 

af Trine Johanne Arlund Hass
Til sommer gentages successen med international sommerskole i Rom. Trine Johanne Arlund Hass fortæller om baggrunden for kurset og beskriver kort mål og metoder for denne sommers forløb.

 

af Johan Herman Wessel
Et mindre digt af den dansk-norske satiriker Johan Herman Wessel afslører ukendte biografiske detaljer om den romerske digter Horats.

 

af Vivian Skals
Denne artikel handler om, hvordan en studerende bliver fascineret af Pergamonalteret. Hun beskriver, hvordan hun fik planlagt en studietur til Berlin, samtidig med at hun giver nyttige tips og inspiration til andre med samme ide.

 

af Oliver Storgaard-Hallsson
Artiklen omhandler vægmalerier fra en etruskisk grav i Tarquinia, Italien. Artiklen sammenbringer forskellige forskers fortolkninger af malerierne gennem tiden og sætter spørgsmål ved disse, samt den generelle forståelse af etruskisk mytologi og efterlivet. Et centralt spørgsmål i artiklen er hvor stor en indflydelse grækerne havde på den etruskiske kultur og hvordan dette kom til udtryk i graven.

Vi starter en gammel tradition op igen – nemlig udgivelsen af specialeresumeer. I den seneste tid har flere studerende ved klassiske studier i Aarhus erhvervet sig kandidatgraden, og her er det muligt at læse lidt om, hvad der er blevet undersøgt i de forskellige specialer skrevet af Lene Carlskov, Krishna Maria Olsen og Eva Mortensen.


Agora 13

af Ditte Maria Damsgaard Hiort
Artiklen omhandler Herodes den Stores byggeprogram på Masada i Judæa. Her blev det Vestlige Palads opført i 35 f.Kr., og kun ca. 10 år efter blev det Nordlige Palads opført. Hvorfor endnu et palads?

 

af Anna Mohr Larsen
I 146 f.v.t. led Korinth nederlag til de romerske styrker. De skriftlige kilder siger, at byen efterfølgende blev jævnet med jorden og lå ubeboet hen i hundrede år, indtil Cæsar i 44 f.v.t grundlagde den på ny. Men de materielle kilder afslører, at der også i den mellemliggende periode var en eller anden form for liv i byen på Isthmen. Hvorfor fortalte den officielle version af historien noget andet? Denne artikel undersøger ophavet til og motiverne bag myten om Korinths udslettelse.

 

af Anne Norge Lauridsen
En levende fortælling om de mange lærerige og givende stunder på en uddannelsesudgravning i Kalydon, men også om de store fysiske og psykiske udfordringer den medførte. Her fortalt af en 1. årsstuderende i Klassisk Arkæologi.

 

Igen i dette nummer bringer vi specialeresumeer fra de nyligt færdiguddannede ved klassiske studier i Aarhus. Tillykke til Ditte Maria Damsgaard Hiort, Sine Grove Saxkjær og Kristine Thomsen!

Rul til toppen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.